nadmerna-spotreba-cukru-v-cr

Čechy pomalu zabíjí spotřeba cukru

Čechy pomalu zabíjí spotřeba cukru – snědí 26 kostek cukru na hlavu a den

Češi příliš sladí, spolykají dvojnásobnou dávku cukru, než jakou doporučují lékaři. Nadměrná spotřeba jim poškozuje srdce, ledviny a způsobuje diabetes.

„Jednoduché cukry jsou jen zdrojem prázdné energie. Žádný užitek pro tělo nemají. Naopak. Způsobují celou řadu zdravotních komplikací,“ vysvětluje lékařka Státního zdravotního institutu Marie Nejedlá. Cukry poškozují cévy a způsobují ischemickou chorobu srdeční. Mohou vést ke zvětšení a ztučnění jater. Kromě toho zatěžují slinivku a navozují stále větší pocit hladu.

„Jakmile pozřeme jednoduché cukry, dostane slinivka pokyn, že má rychle vyrobit obrovské množství inzulinu. Jedině tak se cukr odklidí z buněk a přemění se na tuk. Jenomže když je hotovo, hladina krevního cukru zase prudce poklesne, což se projeví neovladatelnou chutí na sladké. Je třeba přijmou další dávku cukrů,“ popisuje zatížení organismu lékařka. Celý proces tedy opakuje. A lidé začínají tloustnout.

„Lehce pracující člověk by měl denně sníst maximálně 48 gramů takzvaných jednoduchých cukrů, mezi které patří nejen obyčejné sladidlo, ale také med nebo sirupy,“ říká lékařka Marie Nejedlá. Takové množství odpovídá asi dvanácti kostkám cukru. U dětí by měla být dávka poloviční. Jenomže průměrný obyvatel Česka „zmůže“ i dvojnásobek – až 26 kostek denně. Vystavuje se tím obrovskému nebezpečí.

Čokoláda vs. pivo

Například jedna tabulka Studentské pečeti obsahuje přes 24 kostek cukru. Aby člověk spálil energii, kterou obsahuje, měl by vyrazit na dvouhodinovou procházku.

Půllitr českého národního nápoje – pivního ležáku – obsahuje dvě až tři kostky cukru. Takovou energii člověk spálí 38minutovou procházkou.

Lékaři lidem doporučují jíst spíš takové sacharidy, které se štěpí postupně a pomaleji. Například ovoce.

Ovoce je dobré

„To uspokojí chuť na sladké stejně dobře, navíc je zdrojem vlákniny a vitamínů,“ říká Marie Nejedlá.

Nezapomínejme, že i sacharidy patří mezi cukry (pizza, těstoviny, obiloviny, aj). Jsou to tzv. složité cukry, štěpí se déle a pro některé typy krevních skupin jsou ve stravě nezbytné.